Σαουδική Αραβία

Μια μοναδική εκδρομή – εμπειρία ζωής, 12 ημερών στην πιο κλειστή χώρα του Αραβικού κόσμου Αναχ. 2/5, 19/9, 24/10

Πρόγραμμα εκδρομής

Ημέρα 1η:Αθήνα – Ριάντ

Σήμερα αρχίζει ένα νέο ταξιδιωτικό κεφάλαιο στη ζωή μας, καθώς πετάμε μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Αραβική Χερσόνησο. Καλώς ήλθατε στη Σαουδική Αραβία!!!! Άφιξη αργά το βράδυ στην πρωτεύουσα Ριάντ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η: Ριάντ

Σε μια γεμάτη επισκέψεις μέρα θα γνωρίσουμε την αστραφτερή πρωτεύουσα της χώρας.

Το πρωί θα ξεναγηθούμε και θα  μάθουμε την ιστορία των λαών της Αραβικής Χερσονήσου στο Εθνικό Μουσείο. Μετά θα περπατήσουμε μεχρι την  πλατεία που ορθώνεται το ιστορικό ανάκτορο Μουράμπα. Στη συνέχεια διατρέχοντας τους δρόμους του μοντέρνου Ριάντ, θα επισκεφθούμε το φρούριο – μουσείο Μασμάκ, όπου κάποτε στρατοπέδευε η φρουρά του Βασιλιά ΑμπντούλΑζίζ, του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας. Εδώ είναι ο τόπος συνάντησης των ντόπιων (και σημείο δημόσιων… αποκεφαλισμών στο όχι και πολύ παλαιό παρελθόν!). Αυτή η «σκληρή» παράδοση έχει ευτυχώς σταματήσει πλέον! Από δω θα περπατήσουμε μέχρι το κοντινό ΣουκΝτίρα όπου πωλούνται  χαλιά, αντίκες, αρώματα λιβάνι και  φυσικά άφθονο σανταλόξυλο. Η μέρα μας θα κλείσει απολαμβάνοντας τη πανοραμική θέα της μεγαλούπολης των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, από τη περίφημη SkyBridge στο επιβλητικό πύργο KingdomTower, που με ύψος 302 μέτρων δεσπόζει της πόλης. Όμως δεν τελειώσαμε ακόμη. Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο θα κάνουμε μια στάση στον διασημότερο ζαχαροπλάστη της Μέσης Ανατολής. Το υποκατάστημα στο Ριάντ, του ΑμπντούλΡαχμάνΧαλάμπ από την Τρίπολη του Λιβάνου σας υπόσχεται να παραβιάστε όλους τους κανόνες που σας έγραψε η διαιτολόγος σας!!!

Ημέρα 3η: Ριάντ

Σήμερα είναι η μέρα που θα εξερευνήσουμε την Κεντρική Σαουδική Αραβία. Η ολοήμερη εκδρομή  θα μας οδηγήσει στη καρδιά της περιοχής του Ναζντ, 3 ώρες βόρεια του Ριάντ που η έρημος πλέον κυριαρχεί στο τοπίο. Αν και λιγότερο θεαματική από το Ασίρ αποπνέει εν τούτοις την αύρα της αυθεντικής Αραβίας και των σκληροτράχηλων βεδουίνων της ερήμου. Προορισμός η παλιά πόλη Ουσαϊκέρ στην καρδιά της ομώνυμης όασης με σπίτια από λάσπη και παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική. Η πιο καλοδιατηρημένη πόλη της παλιάς Αραβίας.

Στην επιστροφή θα πραγματοποιήσουμε σύντομη στάση στις αλυκές του Κασάμπ, όπου ακόμη και σήμερα συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού άλατος Το βράδυ αποχαιρετάμε το Ριάντ με παραδοσιακό βεδουίνικο δείπνο στο NajdiVillage  ένα απ τα πιο χαρακτηριστικά εστιατόρια της πρωτεύουσας.

Ημέρα 4η: Ριάντ – Αλ Ούλα

Το πρωί πετάμε πάνω από τα βουνά και τα άγονα τοπία της Χετζάζης με προορισμό την Αλ Ούλα. Γνωστή στον έξω κόσμο από τον απέραντο αρχαιολογικό χώρο των Ναβαταίων που θα εξερευνήσουμε με την άφιξή μας, η Αλ Ούλα έχει μακρά ιστορία η οποία «χάνεται» στους νεολιθικούς χρόνους.Ο πολιτισμός των Ναβαταίων άφησε πίσω του εντυπωσιακά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως εκείνα στην Πέτρα της Ιορδανίας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτός ο πλούτος είναι μοιρασμένος με την Σαουδική Αραβία και ακούει στο όνομα ΜανταίνΣαλέχ. Οι Έλληνες ονόμαζαν στην αρχαιότητα την τοποθεσία αυτή Έγρα, ενώ οι Ναβαταίοι, Αλ Χιτζρ. Εδώ στην απεραντοσύνη της αραβικής ερήμου στέκουν τα τρομερά ερείπια των λαξευτών τάφων που θαρρείς αιωρούνται στον καθαρό ορίζοντα.

Ημέρα 5η: Αλ Ούλα

Η μέρα μας ξεκινάει με την επίσκεψη στον πολυφωτογραφημένο τάφο ΚασρΦαρίντ, το σύμβολο του αρχαίου χώρου στην Αραβία . Ακολούθως μας περιμένει το  ΚασραλΜπιντ, γνωστό σαν «Ανάκτορο των κοριτσιών». Τόσο τα μνημεία όσο και τα βραχώδη τοπία καθηλώνουν τον επισκέπτη και απογειώνουν τις αισθήσεις. Πλήρεις από τη συγκίνηση των μοναδικών ταξιδιωτικών στιγμών που προσφέρει το «μυθικό» ΜανταίνΣαλέχ συνεχίζουμε –περνώντας δίπλα από τις λιγοστές αρχαιότητες του Ντεντάν-, για  την όαση της Αλ Ουλα, για ένα οδοιπορικό ανάμεσα στις χουρμαδιές και τους  κήπους των σύγχρονων κατοίκων . Στη συνέχεια θα ανέβουμε με μικρά οχήματα στο οροπέδιο ΧαράτΟυβαρίτ στα 1150 μέτρα , για μια πανοραμική θέα στην κοιλάδα , τις οάσεις και τους ονειρικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Μετά μας περιμένει η παλιά πλινθόκτιστη  πόλη της Αλ Ούλα που άνθησε την ισλαμική περίοδο σαν σταθμός των προσκυνητών προς την Μέκκα. Το ιστορικό της κέντρο έχει σήμερα αναπαλαιωθεί και είναι γεμάτο από μικρά καταστήματα που πωλούν καλόγουστα τουριστικά είδη, γραφικά καφέ και μικρά εστιατόρια που θα μας χαρίσουν μερικές ανέμελες ώρες. Τέλος η μέρα μας θα κλείσει με την επίσκεψη στο διασημότερο από τους βραχώδεις σχηματισμούς της περιοχής, τον πολυφωτογραφημένο Βράχο του Ελέφαντα.

Ημέρα 6η: Αλ Ούλα– Μεδίνα

Αναχωρούμε οδικώς το πρωί από την Αλ Ούλα και νωρίς το απόγευμα καταλήγουμε στην ιερή πόλη της Μεδίνα που θα επισκεφθούμε αύριο. Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

Σημαντική μέρα προβλέπεται η σημερινή, αφού οι πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας της χώρας για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και εκσυγχρονισμό του βασιλείου, οδήγησαν στην ιστορική απόφαση να επιτραπεί, μετά από αρκετούς… αιώνες η επίσκεψη μη μουσουλμάνων στην δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Μεδίνα, εδώ που βρίσκεται ο τάφος του Προφήτη Μωάμεθ καθώς και αρκετών μελών της οικογενείας του.

Ημέρα 7η: Μεδίνα– Τζέντα

Σημαντική μέρα προβλέπεται η σημερινή, αφού οι πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας της χώρας για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και εκσυγχρονισμό του βασιλείου, οδήγησαν στην ιστορική απόφαση να επιτραπεί, μετά από αρκετούς …αιώνες η επίσκεψη μη μουσουλμάνων στην δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Μεδίνα. Εδώ βρίσκεται ο τάφος του Προφήτη Μωάμεθ καθώς και αρκετών μελών της οικογενείας του.Στην πρωινή περιήγηση θα δούμε εξωτερικά το επιβλητικό Τέμενος Ναβαμπί  όπου βρίσκεται ο τάφος του ίδιου του προφήτη  Μωάμεθ (και των δύο πρώτων Χαλίφηδων του Ισλάμ, ΑμπουΜπακρ και Ομάρ).

Στη συνέχεια θα περιπλανηθούμε στην πλατεία με τα παλιά πέτρινα τζαμιά,  ΑλιΙμπνΑμπιΤάλιμπ, :ΑμπουΜπακρΣιντίκ και Γκαμάμα και θα παρατηρήσουμε το πολύχρωμο πλήθος των προσκηνυτώναπ΄ όλες τις άκρες του ισλαμικού κοσμου. Ενα πολύχρωμο θέαμα παραδοσιακών ενδυμασιών , ανθρωπινων φυλών και χαρακτηριστικών συνηθειων. Κυργίσιοι με χαρακτηριστικά τουρμπάνια , γυναίκες Βερβέρεςαπο τον Ατλαντα του Μαρόκου , Σομαλές με χαρακτηριστικές ενδυμασίες και εντονα χρώματα, Μαλαίσιες με τους λευκούς φερετζέδες , Νιγηριανοί με ψηλά χρωματιστά καπέλα ,  και Ουζμπέκοι ιερωμένοι με περιποιημένες γενιάδες.Ένα απέραντο ζωντανό εθνολογικό μουσείο.

Το απόγευμα παίρνουμε το μοντέρνο σούπερ εξπρές τραίνο για την Τζέντα . Καταλήγουμε  το βράδυ στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 8η: Τζέντα

Η μέρα θα ξεκινήσει με την ξενάγησή μας στην κοσμοπολίτικη και «χαλαρή» Τζέντα, το μεγάλο λιμάνι στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, όπου αιώνες τώρα, συναντώνται και εμπορεύονται Ευρωπαίοι, Ινδοί, Άραβες και Σομαλοί. Πρωτα θα σταθούμε στην πολύβουη Κεντρική Ψαραγορά της πόλης όπου καταφτάνουν αλιεύματα απ όλη την Ερυθρά Θαλασσα. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην ιστορική «οθωμανική πόλη», Αλ Μπιλάντ, της παλιάς Τζέντα, το πιο καλοδιατηρημένο δείγμα αυτού του είδους που απέμεινε στην επικράτεια της άλλοτε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα περπατήσουμε στην σαγηνευτική παλιά αγορά Αλ Αλάουι, θα περάσουμε από το ιστορικό τζαμί Αλ Σαφέε, θα θαυμάσουμε τα χαρακτηριστικά κτίρια με τα εντυπωσιακά καφασωτά μπαλκόνια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως το διάσημο της οικογένειας  Νασέεφ. Στη συνέχεια θα πάρουμε μία γεύση από την την εντυπωσιακή Cornice, της παραλιακής λεωφόρου που εκτείνεται κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας και θα βγάλουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες με φόντο το εξαιρετικά διαμορφωμένο παραλιακό πάρκο.Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Λαογραφικό Μουσείο ΑμπντούλΡαούφΧαλίλ με εκατοντάδες εκθέματα αραβικής τέχνης και παράδοσης ενω το βραδάκι μας περιμένει μία ακόμη «έκπληξη», αφού θα απολαύσουμε την εκτίναξη των υδάτων (αν λειτουργεί) του Συντριβανιού του Βασιλιά Φαχντ, που είναι η ψηλότερη του είδους στο κόσμο, με το νερό να φθάνει στα 312 μέτρα!!!

Ημέρα 9η: Τζέντα – Άμπχα (περιοχή Ασίρ)

Αλλαγή σκηνικού σήμερα, αφού η σύντομη πρωινή πτήση, θα μας φέρει στις ορεινές εσχατιές της Νοτιοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, στην «μυστηριώδη» περιοχή του Ασίρ, μία ανάσα από τα σύνορα με τη πολύπαθη Υεμένη. Άφιξη στην πρωτεύουσα της περιοχής, την Άμπχα, που σε υψόμετρο 2.270μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας απολαμβάνει ένα ευχάριστο και δροσερό κλίμα που την καθιστά θελκτικό προορισμό για όσους θέλουν να γλυτώσουν την ανυπόφορη ζέστη των θερινών μηνών. Η ολοήμερη ξενάγησή είναι αποκαλυπτική του ξεχωριστού χαρακτήρα της ορεινής Σαουδικής Αραβίας Ανηφορίζουμε στα οροπέδια του Ασίρ όπου μας περιμένει ένα θαυμάσιο και επιβλητικό ορεινό τοπίο, με ψηλές βουνοκορφές και απόκρημνες χαράδρες, περήφανοι ορεσίβιοι κάτοικοι των φυλών Καχτάνι και φυσικά τα παραδοσιακά «Πέτρινα Χωριά»  όπως το υπέροχο ΡιτζάλΆλμαα, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική που αφήνει κυριολεκτικά «άφωνο» τον επισκέπτη.

Επιστρέφοντας στην Άμπχα θα σταθούμε στην κεντρική πλατεία Αλ Μπάχαρ που ορθώνεται το Μέγαρο του  Κυβερνήτη και ανεμίζει η γιγάντια σημαία της χώρας . Στον ίδιο περίβολο βρίσκεται το Μεγάλο Τζαμί και το παλιό Ανάκτορο Σάντα όπου ζούσαν οι εμίρηδες του Ασίρ πριν την δημιουργία της ενιαίας Σαουδικής Αραβίας. Η μέρα μας θα κλείσει με επίσκεψη στην Αγορά της Τρίτης που άσχετα με το όνομα της μπορείτε να αγοράσετε σε καθημερινή βάση,  βότανα από τις γυναίκες του Ασίρ, ψάθινα είδη απ την Τιχάμα χειροποίητα κοσμήματα και εξαιρετικό, αν και ακριβό,  μέλι από τα βουνά Σούνταχ.

Ημέρα 10η: Άμπχα (Περιοχή Ασίρ) – Νατζράν

Οι ταξιδιωτικές συγκινήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Η ορεινή διαδρομή  θα μας οδηγήσει από το  Ασίρ στην περιοχή του  Νατζράν και την ομώνυμη πόλη, μία ανάσα από τα σύνορα της  Υεμένης, είναι γεμάτη από απρόσμενες ταξιδιωτικές εικόνες. Πρώτα μας περιμένει το επιβλητικό Χωριό-Φρούριο ΣαράτΑμπιντάχ, στα αριστερά του αυτοκινητόδρομου με τα χαρακτηριστικά ογκώδη παραδοσιακά του σπίτια φτιαγμένα από πηλό με εμβόλιμους σχιστόλιθους, σαν κεραμίδια, για την επιβράδυνση της φθοράς από τις βροχές. Το ίδιο στυλ θα συναντήσουμε και στους οικισμούς της  Αλ Τζαχάμαχ, όπου θα γίνονται στάσεις για φωτογραφίες. για φωτογραφίες.

Η έκπληξη της ημέρας μας περιμένει στο παραδοσιακό χωριό Νταχράν Αλ Τζανούμπ, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σπίτια από λάσπη, που κυριαρχούν στο τραχύ τοπίο της περιοχής και όλα αυτά με απρόσκοπτη θέα προς τη Βόρεια Υεμένη.  Άφιξη το απόγευμα στο Νατζράν και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 11η: Νατζράν – Τζέντα

H μέρα μας θα ξεκινήσει με την γνωριμία μας με το Νατζράν. Πρώτα θα σταθούμε στο ιδιωτικό ανάκτορο-φρούριο Αλ Αάν που ανήκει στην ίδια οικογένεια που κυβερνούσε απο το 1500 το Νατζράν. Μετά θα περάσουμε στην αντικρινή όχθη του Ουάντι στην περιοχή Αλ Χαβάν, όπου θα βιώσουμε σκηνές παλιάς Αραβίας. Θα περπατήσουμε ανάμεσα στους κήπους και τις χουρμαδιές Θα δούμε τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων και θα θαυμάσουμε την μοναδική αρχιτεκτονική με τα λάσπινα πορνόσπιτα που ζουν ακόμα οι πολυμελείς οικογένειες . Ένα υπαίθριο ζωντανό μουσείο. Το τέλος της ημέρας θα μας βρει στην ιστορική συνοικία Αμπα Ας Σουούντ όπου ορθώνεται το περίτεχνο Ανάκτορο Εμάρα, ένα καταπληκτικό αρχιτεκτόνημα αραβικής αρχιτεκτονικής που όμοιο του δεν υπάρχει πουθενά στην Αραβική Χερσόνησο. Η μέρα θα τελειώσει με την περιπλάνηση στο παζάρι του Άμπα ας Σουούντ όπου χρώματα κι αρώματα περιμένουν να απογειώσουν τις αισθήσεις σας. Στη συνέχεια πλήρεις εντυπώσεων θα κατευθυνθούμε στο αεροδρόμιο για την απογευματινή μας πτήση με προορισμό τη γνώριμη Τζέντα. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο για ολιγόωρη ξεκούραση πριν τη μεταφορά μας στο διεθνές αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στην Ελλάδα. 

Ημέρα 12η: Τζέντα – Αθήνα

Πτήση για την Αθήνα. Άφιξη στην Ελλάδα γοητευμένοι από την γνωριμία με αυτή την ιδιαίτερη χώρα του αραβικού κόσμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 • Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι
 • H επίσκεψη στη Μεδίνα είναι πλέον εφικτή και επιτρέπεται από τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τους μη Μουσουλμάνους. Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει η πιθανότητα ξαφνικής αναίρεσης της δυνατότητας επίσκεψης για μη μουσουλμάνους όπως εμείς χωρίς πρότερη προειδοποίηση. Σε μία τέτοια περίπτωση η επίσκεψη στη Μεδίνα θα παραληφθεί.
 • Η επίσκεψη στο Νατζράν είναι εφικτή για τουρίστες παρόλη την γειτνίαση της περιοχής με την Υεμένη που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και ταυτόχρονα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Σαουδική Αραβία. Σε περίπτωση απόφασης των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να μην επιτραπεί η πρόσβαση σε τουρίστες λόγω ασφάλειας τότε η επίσκεψη στο Νατζράν θα αντικατασταθεί με επισκέψεις σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ασίρ.

ΠΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣΔΙΑΔΡΟΜΗΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ
1η μέραΑθήνα – Ριάντ22.05  01.55*  
12η μέραΤζέντα – Αθήνα03.3007.10

*άφιξη την επόμενη μέρα

ΤΙΜΕΣ

Αναχ/σεις   Ξενοδοχεία  2κλ1κλΦόροι Bίζα
02/05/24, 19/09/24, 24/10/244*, 4* sup3.590+1.090+890

Περιλαμβάνονται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση) με AegeanAirlines
 • Εσωτερικές πτήσεις με SAUDIA
 • Ξενοδοχεία 4*, 4*sup
 • Ημιδιατροφή καθημερινά εκτός της 1ης μέρας
 • Μεταφορές/εκδρομές/ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
 • Εισόδους κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Φ.Π.Α.
 • Έξοδα βίζας &ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για covid19 (200€ το άτομο)
 • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό τουταξιδιού
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Ό,τι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
Share