Συρακούσες, Σικελία, Ιταλία

Σικελία – Ελληνόφωνα Χωριά Καλαβρίας

Αεροπορική εκδρομή 8 ημερών Ακράγαντας, Παλέρμο, Κατάνια , Μεσίνα  Αναχ 20/10, 26/10, 26/11

Πρόγραμμα εκδρομής

Ημέρα 1η: Αθήνα (Κατάνια / Πιάτσα Αρμερίνα) – Ακράγαντας

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Κατάνια και απευθείας αναχώρηση για τον Ακράγαντα. Καθοδόν θα επισκεφθούμε την Πιάτσα Αρμερίνα, γνωστή για τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής υπαίθριας Βίλα ντελ Καζάλε, που προσφέρουν μια ματιά στη ζωή του φθίνοντος ύστερου αρχαϊκού κόσμου κατά τον 4ο μ.Χ, αιώνα. Ανάμεσα στα ψηφιδωτά, ξεχωριστή θέση κατέχει και η απεικόνιση αθλούμενων γυναικών αλλά και η πρώτη εμφάνιση του “μπικίνι”. Άφιξη το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στον Ακράγαντα.

Ημέρα 2η: Ακράγαντας (Σελινούντα /Έγεστα) – Παλέρμο

Μια εμπειρία ξεχωριστή η σημερινή μας ημέρα, καθώς θα είναι αφιερωμένη στην παρουσία των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδας. Πρωινή επίσκεψη στην περίφημη «Κοιλάδα των Ναών» με τα εξαίσια δείγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, καθαρά δωρικού ρυθμού. Ο Εμπεδοκλής, γέννημα θρέμμα της πόλης, συνήθιζε να λέει για τους συμπολίτες του ότι «ζούσαν σαν να ήταν να πεθάνουν την άλλη μέρα και έχτιζαν σαν να ήταν να ζήσουν για πάντα». Ξεκινάμε με τον ναό της Ήρας Λακίνιας και συνεχίζουμε με τον αποκαλούμενο ναό της Ομόνοιας, τον πιο καλοδιατηρημένο στη Σικελία λόγω της μετατροπής του σε χριστιανική βασιλική. Ο ναός του Ηρακλέους και τα υπολείμματα του γιγαντιαίου ναού του Ολυμπίου Διός θα συμπληρώσουν την γνώση μας για την ιστορική εξέλιξη της Σικελίας στους κλασσικούς χρόνους, όσον αφορά τη διαπλοκή των Σικελιωτών με τη μητέρα-Ελλάδα αλλά και σε σχέση με τις διαμάχες των Ελλήνων με τους Φοίνικες άποικους του νησιού. Συνεχίζουμε για τον Σελινούντα, την αποικία των Υβλαίων Μεγάρων. Στα ερείπια της πόλης βρέθηκαν οκτώ σπουδαίοι αρχαίοι ναοί. Επειδή δεν είναι γνωστό ποια θεότητα λατρευόταν, οι ναοί διακρίνονται με τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Ακολουθεί η Έγεστα, μια αρχαία φοινικική πόλη που, δέχτηκε όμως τις πολιτιστικές επιδράσεις του ελληνικού κόσμου. Σημαντικότερα μνημεία ο επιβλητικός, ασκεπής δωρικός ναός, που στεφανώνει τον λόφο αλλά και το αρχαίο θέατρο που το κοίλο του αγναντεύει από ψηλά το Τυρρηνικό πέλαγος.

Άφιξη στο Παλέρμο αργά το απόγευμα και προτείνουμε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο που θα μας φέρει σε επαφή με το μπαρόκ παρελθόν της πόλης. Ξεκινώντας από τον Καθεδρικό ναό της πόλης, όπου φιλοξενεί τις σαρκοφάγους των Νορμανδών κυριάρχων του νησιού, θα περπατήσουμε την Βιτόριο Εμανουέλε, από την Πόρτα Νουόβα προς το Quattro Canti. Θα θαυμάσουμε τα αγάλματα των τεσσάρων εποχών, των Ισπανών αντιβασιλέων αλλά και των Αγίων–Νυμφών, πολιούχων του Παλέρμο που στολίζουν τις γωνίες του αλλά και την Φοντάνα Πρετόρια με τα υπέροχα γλυπτά με Τρίτωνες και Νηρηΐδες. Το Τεάτρο Μάσσιμο (όπου γυρίστηκε και η τελευταία τραγική σκηνή του “Νονού ΙΙΙ”) και το Τεάτρο Πολιτεάμα αποτελούν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά κοσμήματα της κεντρικής Βία Λιμπερτά. Οι πεζόδρομοι γύρω από το κέντρο σφύζουν από ζωή το βράδυ καθώς φιλοξενούν πληθώρα εστιατορίων, καφέ και καταστημάτων με υπέροχο σιτσιλιάνικο παγωτό.

Ημέρα 3η: Παλέρμο

Πρωινή ξενάγηση στην πόλη όπου θα συναντήσουμε ένα κράμα στοιχείων από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τους Άραβες, τους Νορμανδούς και φυσικά από την Αναγεννησιακή και σύγχρονη εποχή. Θα ξεκινήσουμε με το γειτονικό «Βασιλικό Λόφο», το περίφημο Μονρεάλε με το απόλυτο αρχιτεκτονικό θαύμα της πόλης, τον ανυπέρβλητο Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κτισμένος από τους Νορμανδούς το 1182, σε ρυθμό Βασιλικής με μήκος πάνω από 100μ και πλάτος 40μ, με εξαιρετικά, Βυζαντινής επιρροής ψηφιδωτά στο νάρθηκα και στα παρεκκλήσια, με εμπνευσμένες παρεμβάσεις στη μετέπειτα Αναγεννησιακή περίοδο και φυσικά το τάφο του πα΄τερα της Σικελίας, του Νορμανδού Άρχοντα Γουίλιαμ του 1ου αποτελεί το απόλυτο μνημείο της μεσαιωνικής ιστορίας της Σικελίας. Στη συνέχεια το διάσημο Θέατρο Μάσσιμο (Μέγα Θέατρο), το μεγαλύτερο θέατρο της Ιταλίας και το Παλάτι των Νορμανδών, έδρα σήμερα του Κοινοβουλίου της Αυτόνομης Επαρχίας της Σικελίας, τα οποία και θα φωτογραφήσουμε εξωτερικά σε συνδυασμό  με  την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, την εκκλησία Μαρτοράνα στην πιάτσα Μπελίνι με τη ξεχωριστή μπαρόκ πρόσοψη και το ρωμαϊκό καμπαναριό θα ολοκληρώσουν τη μεστή γνωριμία μας με τη Μητρόπολη της Σικελίας. Απόγευμα ελεύθερο για ψώνια στη πάντα ενδιαφέρουσα αγορά της πόλης , προσωπικές αναζητήσεις και φυσικά δείπνο σε κάποια από τις φημισμένες τρατορίες της όπου θα σας παροτρύναμε να μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το διάσημο πιάτο: Pasta con le Sarde.

Ημέρα 4η: Παλέρμο (Τσεφαλού/Αίτνα) Κατάνια

Πρωινή αναχώρηση για την γραφική Τσεφαλού (ή Κεφαλού), 70 χλμ. ανατολικά του Παλέρμο, μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές της Ιταλίας με εικόνες που κόβουν την ανάσα, όπως αυτήν του επιβλητικού βράχου που επιστέφει σαν κεφαλή την παραλιακή πόλη και της έδωσε και το όνομά της (Κεφαλοΐδιον). Η βόλτα μας, διαμέσου του Κόρσο Ρουτζέρο, θα μας οδηγήσει στον νορμανδικό καθεδρικό ναό, στην κορυφή της πόλης. Η μύησή μας στη νορμανδική τέχνη θα ξεκινήσει με τα ψηφιδωτά στο εσωτερικό του ναού και θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Χριστού Παντοκράτορα, που ενοποιεί τις τρεις πολιτισμικές παραδόσεις του νησιού (βυζαντινή, αραβική, νορμανδική). Συνεχίζουμε για την Αίτνα, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, όπου η ονομασία του Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μέσω μιας ορεινής διαδρομής, όπου κυριαρχεί το απέραντο μαύρο χρώμα της λάβας, θα ανεβούμε σε υψόμετρο περίπου 2000 μ. και θα θαυμάσουμε την θέα προς το Ιόνιο πέλαγος.
Άφιξη το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στην Κατάνια, μια πόλη που το ιστορικό της κέντρο είναι επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO χάρη στην αποκατεστημένη μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Η είσοδός του είναι η Piazza Duomo, όπου κυριαρχεί το επιβλητικό συνονθύλευμα του καθεδρικού ναού και των παρεκκλησίων του και πιο πίσω το μπαρόκ Palazzo Biscari. Στο κέντρο της πλατείας, ο μαύρος ελέφαντας από βασάλτη, φορτωμένος ένα αιγυπτιακό οβελίσκο, αποτελεί το έμβλημα  της πόλης. Από εδώ ξεκινά και ο κεντρικός και εμπορικός δρόμος της, η Via Etnea, με τα ακριβά καταστήματα, και τα μπαρόκ κτίρια και ανηφορίζει προς την Piazza Stesicoro (φόρος τιμής στον Ελληνα ποιητή που πέθανε εδώ), με το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και τα Giardini Bellini.

Ημέρα 5η: Κατάνια (Συρακούσες / Νότο / Ραγκούσα)

Η σημερινή μας εκδρομή στη Νότια Σικελία ξεκινάει με τις εντυπωσιακές Συρακούσες. Η άλλοτε ισχυρή ελληνική αποικία που ιδρύθηκε το 734 π.χ. διατηρεί έκδηλα τα σημάδια του ένδοξου παρελθόντος. Θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση από το αρχαίο θέατρο Teatro Greco χωρητικότητας 16.000 θεατών και το σπήλαιο Orecchio di Dionio (Αφτί του Διονύσου), την ασβεστολιθική σπηλιά με την χαρακτηριστική είσοδο σε σχήμα αυτιού. Εδώ, σύμφωνα με τον θρύλο ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος Α΄, φυλάκιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Θα μας εντυπωσιάσει ο βωμός του Ιέρωνα Β΄, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Το νησί Ortigia (σύμφωνα με τον Όμηρο, εδώ παρέμεινε  φυλακισμένος, στα χέρια της Καλυψούς, ο Οδυσσέας) με τα μεσαιωνικά κτίρια θεωρείται το κέντρο της πόλης. Αφού περάσουμε τη γέφυρα Umbertο, που συνδέει το μικρό νησί με την ηπειρωτική χώρα, θα βρεθούμε μπροστά στα επιβλητικά απομεινάρια του ναού του Απόλλωνα, και στη συνέχεια μέσα από τα μπαρόκ κτίρια και πλατείες της Ορτυγίας θα κατευθυνθούμε προς τον καθεδρικό ναό των Συρακουσών, που έχει ενσωματώσει (περικλείσει για την ακρίβεια) τον αρχαίο ναό της Αθηνάς. Η βόλτα μας θα καταλήξει στην πηγή της νύμφης Αρέθουσας, που ο μύθος συνδέει την ιστορία του ερωτικού κυνηγητού της από τον ποταμό Αλφειό με τη μητέρα πατρίδα, αλλά και που η μορφή της κάποτε αποτυπωνόταν στο χαρτονόμισμα των πενήντα δραχμών.  Ακολουθούν σύντομες στάσεις στις πόλεις  Νότο και Ραγκούσα. Η θέα από την άνω πόλη της Ραγκούσα, με την μπαρόκ ατμόσφαιρα, είναι εντυπωσιακή. Επιστροφή στην Κατάνια.

Ημέρα 6η: Κατάνια (Ταορμίνα) – Μεσσήνη

Πρωινή αναχώρηση από το ξενοδοχείο για να γνωρίσουμε την ίσως, πιο γραφική και κοσμοπολίτικη πόλη της Σικελίας, την Ταορμίνα. Το έντονο ελληνικό παρελθόν της είναι έκδηλο σε αυτήν την αρχαία αποικία, όπου και δεσπόζει το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Χτισμένo στο Monte Tauro, το διάσημο αυτό τουριστικό θέρετρο προσφέρει απίστευτη θέα στη βραχώδη ανατολική ακτογραμμή της Σικελίας. Η περιπλάνηση στα γραφικά δρομάκια με τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες, ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος, ο Corso Umberto I, τα τείχη, οι ναοί και στο βάθος το ηφαίστειο της Αίτνας δικαιολογούν την αίγλη της φημισμένης αυτής περιοχής. Άφιξη στη Μεσσήνη και διανυκτέρευση.

Ημέρα 7η: Μεσσήνη (Ρήγιο – Ελληνόφωνα χωριά Καλαβρίας)

Περνώντας τα «Στενά της Σκύλας» φθάνουμε στο Ρήγιο, μία από τις αρχαιότερες ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας που ιδρύθηκε το 720 π.Χ. από Ευβοείς και αρχικά ονομαζόταν Ερυθρά. Η μέρα μας ξεκινάει με τη περιήγηση της πόλης, όπου εξέχουσα θέση έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται οι παγκοσμίως διάσημοι «Πολεμιστές του Ριάτσε», τα δύο εκπληκτικά μπρούτζινα αγάλματα, που ανασύρθηκαν σε εξαίρετη κατάσταση από το βυθό της θάλασσας το 1972, χρονολογούνται από το 5πχ αιώνα και αποτελούν από τα κορυφαία σωζόμενα δείγματα τέχνης της κλασσικής αρχαιότητας. Στη συνέχεια θα διατρέξουμε τα υπέροχα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής της Μποβεσίας και θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας στο επιβλητικό Ασπρομόντε, εδώ που βρίσκονται τα πολύ ενδιαφέροντα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρία. Οι κάτοικοι ονομάζονται Γκρίκοι (Έλληνες δηλαδή), μιλούν την κατω-ιταλική διάλεκτο και το 1992 το Κοινοβούλιο της Ιταλίας αναγνώρισε τους «Γκρίκο» της Καλαβρίας, όπως και αυτούς του Σαλέντο ως Ελληνική εθνική και γλωσσική μειονότητα. Τα χωριά που θα επισκεφθούμε ακούνε στα ονόματα Κοντοχώρι ( Condofuri ), Βουνί ( Roccaforte del Greco ), Βούα ( Bova Superiore ) και Γκαδιτσιάνο ή Γαλλικιανό ( Galliciano ). Συγκίνηση και τεράστιο εθνολογικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το υπέροχο ορεινό τοπίο, συνθέτουν την εικόνα μιας μέρας με σπάνιες ταξιδιωτικές συγκινήσεις από αυτές που γεύονται οι ταξιδιώτες που επιλέγουν το Cosmorama. Επιστροφή στη Μεσσήνη αργά το απόγευμα για διανυκτέρευση.

Ημέρα 8η: Μεσσήνη (Κατάνια) – Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Γεμάτοι εντυπώσεις μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο της Κατάνια για την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

 

 

Περιλαμβάνονται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις Alitalia Airlines ή Aegean (αναλόγως την αναχώρηση).
 • Διαμονή: Σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* sup ως ακολούθως: Μεσσήνη: Royal Palace, Κατάνια: Katane Palace, Παλέρμο: Ibis Styles, Ακράγαντας: Grand hotel Mose/Della Vale.
 • Γεύματα: Πρωινό καθημερινά.
 • Μεταφορές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα | Με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα | Με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Κόστος εισόδων πόλεων check Point.
 • Δημοτικοί φόροι στα ξενοδοχεία.
 • Φ.Π.Α.
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έμπειρος αρχηγός/συνοδός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Τέλη εισόδων: Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
 • Φιλοδωρήματα: Σε οδηγούς, ξεναγούς.
 • Αχθοφορικά.
 • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€.
 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.
Αναχωρήσεις 20/10  26/10, 16/11
Δίκλινο 870,00€  745,00€
Μονόκλινο +280,00€ +280,00€
Φόροι 250,00€ ΑΖ 250,00€ Α3